Matěj Strnad

Jednou z největších akcí byl letos začátek války na Ukrajině, kam jsme jeli pro handicapované a nemocné civilisty. Potom jsme jim pomáhali s ubytováním a hospitalizací po celé Evropské unii.

Matěj Strnad je nadějný záchranář ze Sekerských chalup nedaleko Mariánských lázní. Začínal jako malý kluk v kroužku místních dobrovolných hasičů, odkud přešel k Záchranné službě Royal Rangers, kde si jako jeden z nejmladších udělal zdravotnický kurz a začal se věnovat záchranářskému výcviku. Od té doby již absolvoval desítky školení a specializačních kurzů včetně potápění, výškových prací, speleolezení nebo outdoorového záchranářství, a to jak v Česku, tak i Dolomitech, Švýcarsku nebo Chorvatsku. Ve svých 17 letech toho už stihl hodně – například v rámci působení v horské službě Mountain Rangers v zimě zachránil desítky turistů z nesnází na sjezdových a běžkařských tratích u Mariánských lázní.

Matěj se nenudí ani v létě, kdy s Royal Rangers zajišťuje různé druhy akcí a poskytuje pomoc u lehkých zranění i život ohrožujících stavů. „Jednou z největších akcí byl letos začátek války na Ukrajině, kam jsme jeli pro handicapované a nemocné civilisty. Potom jsme jim pomáhali s ubytováním a hospitalizací po celé Evropské unii,“ dodává Matěj. Vítězství v anketě Dítě Česka není prvním oceněním, které má. Pyšní se také zlatou záchranářskou hvězdou cti, kterou získal po záchraně 18 životů před utonutím a 36 životů při pandemii covid-19.

c03cff00de48b667fdebd14434ecbf45.jpg